Trackeon emberszámláló rendszer bemutatása

CallioVision > Blog  > Trackeon emberszámláló rendszer bemutatása
Trackeon látogatószámláló rendszer logója

Trackeon emberszámláló rendszer bemutatása

Cikksorozatunk előző részében már bemutattunk a biztonsági kamerás emberszámlálást és a sztereó kamerás számláló eszközöket. A sorozat végére tartogattuk a Trackeon látogatószámláló rendszer bemutatását, amely a CallioVision saját fejlesztése. A fejlesztés alatt a „mindenből a legjobbat” jelmondatot tartottuk szem előtt. Végig vesszük az egyes komponenseket és ismertetjük azok főbb tulajdonságait.

Trackeon által biztosított funkciók

A smart kamerás rendszereknél ismertetett statisztikai adatszolgáltatási képességen felül, további featureket valósítottunk meg, melyeket a  megrendelőink igényei alapján alakítottuk ki. Ilyen például a reidentifikációs funkció, amellyel képesek vagyunk az üzlettér teljes lefedése nélkül is a vásárlók benntartózkodási idejének meghatározására. Minden egyes belépő-látogatóhoz a rendszer generál egy leírót, amellyel kilépéskor párosítható a belépők listájához, így megkapva az eltöltött időt. Ez az eljárás alkalmazható arra is, hogy egy keresztmetszeten többször áthaladó embert nem tekintünk egyedi belépésnek, azaz például a dolgozók elhaladása a vizsgált térben nem generál minden egyes elhaladásnál újabb egyedi belépést. Mivel ennek a leírónak előállítása irreverzibilis azaz visszafordíthatatlan nem jelent problémát a GDPR szemszögéből.

A.I. alapú reidentifikációs eljárás

Ezen felül képesek vagyunk olyan egyedi igények kiszolgálására is, mint például vevői útvonalak mélyebb elemzése. Hány ember került be úgy az ügyféltérbe, hogy nem közelítette meg a sorszámhuzó automatát, vagy éppen hányan távoztak úgy, hogy nem közelítették meg az ügyintézői pultot. Ezeket az egyedi megrendelői igényeket előszeretettel szolgáljuk ki, megoldásunk bővítésével.

Hardver komponensek

A másik előnye rendszerünknek, hogy tömeggyártott kereskedelmi forgalomban kapható hardver elemekre támaszkodunk, melyeket a gyártó nagy mennyiségben gyárt és készletez is, így nagyobb mennyiségű megrendeléseket is ki tudunk szolgálni.

A számítási modulunk az Nvidia által fejlesztett Jetson Nano SOM modul, ami bőséges számítási lehetőséget biztosít számunkra. Az Nvidia elköteleződése a piac iránt garantálja a stabil kiszámítható életciklust, azaz előre ismerjük, hogy mikor és meddig lesz elérhető és milyen helyettesítő alternatívát vezet piacra a gyártó. Kiemelkedően jó a termék támogatottsága és a hardver minősége, hiszen az Nvidia piaci részesedése vitathatatlan és ezt meg is szeretnék őrizni.

Realsense D435 kamera modul

Kamera modulunk pedig az Intel által fejlesztett Realsense sztereó kamera. Ebben a modulban sztereó infra kamerapár található, kiegészítő infra megvilágítással mely sötétben is tökéletes mélység képet biztosít. Strukturált fényt használ, ami annyit jelent, hogy az infra projektor pontmátrixot vetít, ami a homogén felületeken történő 3D rekonstrukciót támogatja. Ezenfelül egy RGB kamera is került a modulra. Ennek a szenzor együttesnek köszönhetően az összes szenzor előnyét ki tudjuk használni.

Neurális hálózat a Trackeon motorja

A Trackeon legkiemelkedőbb alkotóeleme mégis az eszközöket hatékonyan kihasználó szoftvermegoldás. Az ember detektálás az RGB kamera adatának és a mélység szenzor adatának együttes elemzésén alapul, ezt a két inputot fuzionálva állítja elő a kimenetét a neurális hálónk. Tanítjuk felülnézetből, illetve szembőlnézetből készült képekkel is, illetve a két elhelyezés közötti állapotokkal. Ennek eredményeképpen ugyanaz az eljárás, ugyanaz a hardver alkalmazható nagyobb területek vizsgálatára, illetve egyes keresztmetszetek vagy ki- és belépési pontokon történő felülnézeti számlálásra. Annak ellenére, hogy a neurális hálózat nem nevezhető kifejezetten nagynak, az alkalmazott fúziós eljárásnak köszönhetően, kimagasló pontosságot érünk el. Ez a pontosság – számlálás esetén – 99% feletti. Mindezt úgy érjük el, hogy a hardver kapacitásának átlagosan 40%-át használjuk ki, a maradék számítási kapacitásra ütemezhető be a kiegészítő adatok előállítása.

Mesterséges intelligencia a Trackeon emberszámláló motorja

Felhő szolgáltatás, azaz egyszerűen elérhető reporting felület

Az adatok elérése és megosztása egyszerű, hiszen rendszerünk az AWS felhőben tárolja az adatokat. Ennek előnye, hogy megrendelőink akár több helyszínen kihelyezett szenzorok adatait is, egy helyen érhetik el. Ezen adatokat tetszőlegesen összegyűjtheti kimutatásai elkészítéséhez, az egyes helyszínek között, akár összehasonlításokat is végezhet. Fontos megjegyezni, hogy szolgáltatásunkat egyéb rendszerekhez tudjuk illeszteni, ezáltal megteremtve azt a kényelmi lehetőséget, hogy adatait kedvenc rendszerében kezelje minden egyes felhasználónk, illetve az ott lévő adatokkal történő összefuttatással további kimutatások állíthatóak elő.

Az AWS komponenseinek a rendelkezésre állása közel 100%, így felhasználóink felé ugyanezt a rendelkezésre állást tudjuk biztosítani, ezáltal rendszerünkben nem lehet szó adatvesztésről, mindemellett az adatok hozzáférhetősége 7/24-ben bármikor lehetséges.

Megrendeléshez vegye fel velünk a kapcsolatot vagy látogasson el a Trackeon weboldalára!