Sztereó Látogatószámláló szenzorok

CallioVision > Blog  > Sztereó Látogatószámláló szenzorok
Sztereó kamerás emberszámlálás

Sztereó Látogatószámláló szenzorok

Az előző cikkünkben elkezdett látogatószámláló szenzorok áttekintést folytatjuk a sztereó kamerás rendszerek két csoportjával. Az első csoport a hagyományos gépi látás alapú szenzorok az “okos” szenzorok csoportja, amik már naprakész neurális hálózat alapú technológiákra támaszkodnak. Nézzük tovább a látogatószámláló szenzorokat és végül ismerjük meg a CallioVision saját fejlesztésű emberszámláló kameráját és szoftver megoldását.

Sztereó kamerás rendszerek, technológiai deficittel

Karon hordott gyerek az látogatószámláló kamerák rémálma

Ebbe a kategóriába soroljuk azokat az eszközöket, amelyeknek ugyan sztereó képfeldolgozás az alapja, de az alkalmazott eljárások nem követték le a technológiai trendeket, így régebbi, kevésbé pontos megoldásokat alkalmaznak. Ezen eljárások alapja nagyon leegyszerűsítve az, hogy a sztereó rekonstrukció eredményeképpen kapott mélység képet vágják meg egy adott szint felett és az így kialakult foltokat követik. Tehát ezek a szenzorok tipikusan egy kamerapárból állnak és a kiszerelési orientációjúk mindig lefele mutat. Ez  utóbbi kikötés a szituáció specializálásával egyszerűsíti a problémát, de ebből az ideális állapotból elmozdítva a kamerát már nem ad pontos eredményt. Ilyen helyzet lehet mondjuk lépcső vagy mozgólépcső feletti kihelyezés. Ezen rendszerek megjelenése az elmúlt 10-20 évre tehető, és az akkoriban költséghatékonyan elérhető számítási kapacitás sokkal összetettebb feldolgozást nem is tett lehetővé.

Ezen eszközöknek a pontossága már közelíti azt a szintet, ami manapság elvárt egy ilyen rendszertől, de amennyiben eltér a mérési környezet az előre meghatározottaktól, rövid úton romlik a hatékonyság. Ilyen problémák lehetnek a tömegjelenetek, ekkor az emberek egyszerűen már nem különülnek el, hogy azok stabilan elválaszthatóak legyenek. A rendszer másik tipikus gyengesége, hogy eltérő magasságú emberek szeparálása sem elég robusztus, ha azok közel is tartózkodnak egymáshoz vagy amikor mozgó és a talaj síkjától dominánsan eltérő tárgyak is láthatóak a mélységi képen pl.: hátizsák, kézben cipelt nagy tárgy. A kézikönyvekben néha megjelenik, hogy a „gyerekeket kiszűri a rendszer, mert ők nem képviselnek vásárló erőt”, ez tipikusan nem funkció, hanem a rendszer hiányossága. A bevásárlókocsit kiszűri a rendszer, ezt nem is vitatjuk, de egy ilyen alacsony felbontású mélység képen, minimális számításból nem lehet stabilan elkülöníteni a gyerekeket és egy bevásárlókocsit, hiszen azonos magasságúak és ezek a rendszerek semmilyen más paramétert nem igazán vizsgálnak. Arról nem is beszélve, hogy mi van akkor, amikor a kamera kihelyezése nem lehet annyira ideális, ami ennek a technológiának alapvető elvárása, azaz nem tudunk pont a vizsgált hely felett, ideális telepítési magasságból pont lefelé nézni.

Bevásárlókocsi az emberszámláló kamerák rémálma

Mindenképpen specializált sztereó kamera szükséges a rendszer telepítéséhez, illetve mivel itt a kamera hardverén történik tipikusan a feldolgozás, a rendszer tekinthető elosztottnak, azaz egy-egy szenzor meghibásodása esetén a többi még működőképes marad.

“Okos” sztereó kamerás rendszerek

Ennek a kategóriának az elnevezése arra utal, hogy a rendelkezésre álló információk alapján összetettebb, gyakran neurális hálózatokra épülő elemzéseket végeznek. Ezekről az eszközökről lehet tudni a legkevesebbet. Ennek oka, hogy itt még aktív a technológiai verseny, ezért minden gyártó titkolja a pontos megoldási eljárását, illetve kevesebb a szakmai publikáció a témában.

Az biztos, hogy a funkciókészletben már nem feltétlen kikötés a tökéletes felülnézeti vizsgálat, megjelentek olyan eljárások, mint a nem- és korbecslés. Az időbeli stabil követésnek köszönhetően, olyan extrákat kapunk, mint a vásárlói útvonalak elemzése vagy a hőtérképes vizualizáció, vagy éppen a fej pozíciójából történő látótér becslés (azaz merre felé nézett a vásárló miközben bejárta a vizsgált területet). Ezek a statisztikai adatok már kifejezetten érdekesek és nagymértékben támogathatják az üzleti döntéseket. Legyen szó egy bevásárlóközpont üzlethelyiségek bérleti díjának meghatározásáról vagy éppen egy-egy marketing-kampány vásárlói forgalomra gyakorolt hatásának elemzéséről.

Limitállt számítási kapacitású beágyazott rendszer

A rendszer tulajdonságaiban megegyezik az előbbi sztereó kamerás rendszerekkel, azaz elosztott rendszerről beszélünk, speciális hardver szükséglettel. Azonban ezen eszközök ára nagyban eltérhet az eddig látottaktól, mivel a feldolgozásért felelős hardverelemek akár több százszor gyorsabbak az eddig bemutatott hardvereknél. Az alkalmazott szoftveres technológiák nehezen reprodukálhatóak és kimagasló pontosságot érnek el. Mivel itt már összetettebb rendszerekről is beszélhetünk, amik akár kamerákon átívelő követést is tudnak, bonyolult hardver rendszerek kerülhetnek telepítésre.

A cikksorozatunk végére tartogattuk a Trackeon látogatószámláló rendszer bemutatását, amely a CallioVision saját fejlesztése.

Nézze meg a Trackeon látogatószámláló weboldalát!