Látogatószámláló szenzorok áttekintése

CallioVision > Blog  > Látogatószámláló szenzorok áttekintése
Emberszámlálás biztonsági kamerával

Látogatószámláló szenzorok áttekintése

Több alkalommal kaptuk meg azt a kérdést, hogy miért kuriózum a látogatószámláló szenzorunk. Felmerülhet az is, hogy telített a piac és rengeteg megoldás van már, aminek ez a funkciója. Ezért megpróbáljuk szemléltetni, hogy miért is hiszünk mi abban, hogy termékünk kiemelkedő pontossággal detektál embereket.

A vizuális megközelítésen alapuló utas-, vásárló-, látogatószámláló szenzorok három kategóriáját vizsgáljuk meg jobban cikksorozatunkban. Szemléltetjük a rendelkezésre álló technológiákat, de a cikksorozat alatt gyártókat és termék neveket nem nevezünk meg, célunk nem a konkurencia hírnevének rombolása, sokkal inkább a végfelhasználók edukálása. Hiszünk abban, hogy amennyiben betekintést nyújtunk az alkalmazott technológiák hátterébe, egyre kevesebbszer fogunk találkozni a fent említett kérdésekkel, illetve egyre több végfelhasználó választja majd a CallioVision által fejlesztett Trackeon emberzámláló megoldást. Vegyük sorra a kamerás megoldásokat.

Étterembe telepített vendégszámláló kamera

Biztonságtechnikai kamerás látogatószámlálás

Bármilyen összetett eljárást is alkalmaznak a kamera képek feldolgozásához, belátható, hogy technológiai hátrányban vannak ezek az eljárások. A hagyományos biztonságtechnikai kamerák célja, hogy megfigyeléseket végezzenek. Tehát a valós idejű vagy archivált képeket utólagosan emberek nézik vissza és értelmezik. Az archiválási funkciókat támogatják olyan eljárások, mint mondjuk a mozgás érzékelés, de azért ez nem egy kifejezetten smart funkció. Gyakorlatilag az ilyen mozgásérzékelő eljárások nem csinálnak nagyon mást, mint a kép változásait nézik, a változás ellenben jelentkezhet abból, hogy megváltoztak a megvilágítási körülmények, azaz zárt térben felkapcsolták a villanyt, vagy éppen külső helyszínen villámlott.

Létezik sima RGB kamerára is alkalmazható ember detekciós eljárás, de a szenzor technológiai hiányosságát csak nagyobb számítási funkciók árán tudják kompenzálni. Ezenfelül a mélység információ hiánya miatt a kitakarásokból adódó pontatlanságot szinte lehetetlen ellensúlyozni.

Tömegjelenet bevásárlóközpontba, mozgólépcső

Ezt a legegyszerűbb úgy belátni, hogy letakarjuk az egyik szemünket és így próbáljuk meg hétköznapi tevékenységeinket elvégezni, néha meglepő szituációkkal szembesülhetünk. Nem véletlen, hogy vannak olyan országok, ahol csökkent térérzékeléssel járművet vezetni csak bizonyos feltételekkel lehet, illetve kikötés a teljeskörű ütközésérzékelés megléte a járművön.A kapcsolódó irodalom azt is megemlíti, hogy az agy 1-2 év alatt ugyan nagymértékben alkalmazkodik a monokuláris látáshoz, de a sztereó látás térérzékelésének szintjét soha nem fogja elérni. Valahogy így kell elképzelni a mono és a sztereó kamerás detekció közötti eltérést is. Azaz több erőforrás felhasználással közelíteni tudjuk a sztereó kamerás rendszer pontosságát, de azonos eredményt nem fogunk elérni. Ezek a rendszerek statisztikai adatok szolgáltatására lehetnek elegendőek számlálási pontosságúk 90% körül mozog.

Cikkünket folytatjuk a sztereó kamerás látógatószámláló rendszerek áttekintésével, ezek a kamerák már összetettebb elemzéseket is elvégeznek a mélység információkra támaszkodva.

Nézze meg a Trackeon látogatószámláló weboldalát!