Az IoT eszközök és rendszerek lényege és alkalmazási területei

CallioVision > Blog  > Az IoT eszközök és rendszerek lényege és alkalmazási területei
Dolgok internete (IoT)

Az IoT eszközök és rendszerek lényege és alkalmazási területei

Az internet of things (IoT) magyarul “a Dolgok Internete”, azaz a különféle eszközök „okosítását” jelenti, melyek képesek egymással kommunikálni és bizonyos tevékenységeket megtenni, előre meghatározott paraméterek alapján. Ez tulajdonképpen az Ipar 4.0 (újfajta ipari forradalomra utal a kifejezés) egyik fontos eleme, melyről már írtunk cikket ezen az oldalon, pontosan kifejtve a kategóriába tartozó különféle elemeit.

Maga az „okosítás” olyan eszközöket is bevon IoT rendszereket illetően, amelyek alapvetően nem kommunikációs céllal jöttek létre. Példának okáért ide tartozik a mosógép, termosztát és így tovább. A cél az, hogy minél több elem kommunikálhasson egymással. Az Iot technológia lényege tehát, hogy egyre több elektromos készüléket kössünk össze az internettel, létrehozva az IoT hálózatot.

Az IoT eszközök bemutatása

Robbanásszerű fejlődése egyébként egy termosztát fejlesztésének köszönhető 2011-ben. Majd 2014-ben a Google 3,2 milliárd dollárért vásárolta fel a Nest Labs-t, melynek legismertebb terméke egy okos termosztát volt. Az újdonság abba rejlett, hogy a háztartások klímáját az érintett eszközök vezérlésével a folyamatos tanuló képességének hála, teljes mértékben a felhasználó igényekhez igazította. Ekkor kezdett terjedni a gépi tanulás a háztartásban. Ebből is látni, hogy komoly büdzsé áll rendelkezésre, hogy további fejlődés köszönhessen be ezen a területen.

Okos otthon

Például megtervezhető, hogy amikor a munkából elindulunk hazafelé, a sütő magától bekapcsol és mikorra hazaérünk már a kész vacsora fogad minket. Az okos telefonunk ugyanis elkezd kommunikálni a sütővel és megy minden a maga útján. Természetesen ez más eszközökre, például a fűtés és mosás kapcsán is megfelelő módon működhet. A jó hangulatot pedig a lámpák működése alapozza meg, mely érzelmeinkre hat elsősorban.

A rendszer lényege, hogy ez magától működjön és ne kelljen mindent előre meghatározni, hanem a tanulási folyamat következtében intelligens módon következzen ez be. Az IoT képes digitális adatok alapján hatni a többi eszközre így pedig a teljes világunkra. Az AI pedig segít a rendelkezésre álló hatalmas információ értelmezésében és ezalapján döntéseket hoz.

Az AI és az IoT kombinációjaként pedig megalkotásra került az “AIOT” kifejezés.

Az ilyen intelligens megoldások ma már különféle városok is előszeretettel alkalmaznak, ha például automatikusan a forgalom hatására kell a forgalomirányító lámpának más-más időtartamban működnie. Mindezt úgy teszi, hogy érzékeli a baleseteket, gyorsítja a forgalmat, figyeli a tilosban parkolókat és ezeket a paramétereket magától összhangba hozza egymással. Képes szabad utat biztosítani a mentő, rendőr, tűzoltó részére és így tovább. Az intelligens forgalomfigyelő rendszerek bemutatásával ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesebben.

Ha komolyan érdeklődik az ilyen intelligens megoldások iránt, akkor keressen minket bátran, hogy díjmentes konzultációt tarthassunk Önnek!