Intelligens forgalomfigyelő és -szabályozó rendszerek

CallioVision > Blog  > Intelligens forgalomfigyelő és -szabályozó rendszerek
Intelligens forgalomfigyelő rendszerek képzik a Smart City alapját

Intelligens forgalomfigyelő és -szabályozó rendszerek

Sokan ismerjük az érzést, amikor vagy lépésben haladunk, vagy egyszerűen csak állunk az autópálya, főútvonal, belváros kellős közepén. Nem csak az autósokra gondolok, hiszen ülhetünk buszon, villamoson, amik előtt kereszteződésbe szorult autók állnak. A KRESZ szerint, „a zöld fényjelzésnél sem szabad az útkereszteződésbe behajtani, ha azt – forgalmi torlódás miatt – a zöld fényjelzés tartama alatt előreláthatólag nem lehet elhagyni.”

Piros, sárga, zöld, sárga, piros – és semmi nem történik, a dudáláson kívül.  Hogy mi számít előreláthatónak, az ebben az esetben, az emberi döntéstől, emberi tényezőtől függ. Hogyan alakulna ez, ha egy szoftverre bíznánk a forgalom irányítását?

Mi a SMART TRAFFIC avagy Intelligens forgalomszabályozás?

Intelligens forgalomszabályozásnak nevezzük a forgalom automatikus vezérlését, például  a forgalom sűrűségéről, az időjárási viszonyokról vagy a környezetszennyezésről gyűjtött adatok alapján. Ezek az adatok származnak például az útmenti érzékelőktől vagy éppen az autókba telepített GPS-rendszerekből.

A vállalkozások szenvednek a szállítási késedelmektől így a termelékenység csökkenésétől is. A sürgősségi járműveket, rendőr, mentő, tűzoltó, a nem szabályozott forgalom lassíthatja, ami életveszélyt jelenthet. Ez mind rontja egy város általános életminőségét.

Egy ilyen szoftver ha képes valósidejű forgalomszámlálásra, azaz valósidejű  képfeldolgozásra  gyorsan és rugalmasan reagálhat a forgalom mennyiségének, sűrűségének és kapacitásának változásaira. Vizsgáljuk meg, hogyan javíthatja drámai módon smart traffic utólagos felszerelése a meglévő forgalmi hálózatok hatékonyságát és biztonságát.

Intelligens forgalomkezelés: Az intelligens városok kevesebbel, többet érnek el

Az állami infrastruktúra költségvetése általában szűkös, az utak és hidak építése mindig drága. Az intelligens forgalomkezelő rendszerek segítik az önkormányzati és regionális közlekedési osztályokat abban, hogy gyorsan és költséghatékonyan kezeljék a helyzetet. Az intelligens forgalmi technológia integrációja segít megfizethetően jobb teljesítményt elérni meglévő infrastruktúrából.

Ezek a rendszerek optimalizálják a forgalmat és javíthatják a biztonságot azáltal, hogy érzékelők, kamerák, és útválasztók segítségével dinamikusan állítják be a vezérlő mechanizmusokat, például a közlekedési lámpákat, elsőbbséget adnak, priorizálnak a szabad és kötötpályás tömegközlekedést, vagy éppen a dinamikus sávmenedzsment alapján, szabaddá teszik az autósok számára a buszsávokat, akkor, amikor a busz, azt nem használja.

Használhatják  az autópálya üzenőfalait a sebesség korlátozására, a dinamikus sebességmenedzsment elv szerint. Például köd vagy fagy esetén, a rossz látásiviszonyok, illetve, az útfelület tapadása szokványostól való eltérése miatt, az intelligens forgalomkezelő a megváltozott körülményekhez állíthatja be a maximális sebességet. Így nem az egyes emberek döntésére van bízva, hogy éppen mit ítélnek meg ideális haladási sebességnek egy útszakaszon és nem fordulhat elő, hogy nagymértékben eltérő sebességű autók közlekednek.

Moszkvai közlekedési dugó

Csökkentett torlódás az utak bővítése nélkül

Az AI minden ágazatban kiemelkedő eszközként fejlődik, az intelligens forgalomkezelő rendszer néhány módosítással és technológiai integrációval, intelligens megoldásokat kínál napjaink aktuális problémáira.

Gondoljunk csak bele, tervezhető tömegközlekedés, kevesebb trolódás az utakon, ez mind-mind kevesebb stresszt jelent a szervezetünknek. A városokban ácsorgás közbeni CO2 kibocsátás csökkentésével, mérsékeljük a légszennyezést.

Az infrastruktúra-korszerűsítés korlátozott költségvetése ellenére, az intelligens városok világszerte intelligens forgalomirányítási technológiákat alkalmaznak forgalmi hálózataik általános teljesítményének javítása érdekében, nagy teljesítményű, biztonságos, redundáns és megbízható kommunikációs megoldásokkal, amelyek segítik az utcák és az autópályák biztonságát.