Ipar 4.0 technológiai platform bemutatásának folytatása

CallioVision > Blog  > Ipar 4.0 technológiai platform bemutatásának folytatása
Ipar 4.0 technológiák

Ipar 4.0 technológiai platform bemutatásának folytatása

Előző cikkünkben definiáltuk az Ipar 4.0 fogalmát, az előnyeiről és a technológiájáról elkezdtük a beszámolót megírni, melyet ebben a cikkben folytatunk. Előtte azonban fontos újra kihangsúlyozni, hogy az Ipar 4.0 óriási előnye, hogy minimalizálja a hibalehetőséget és helyettesíti bizonyos mértékben, az emberi munkaerőt. Ma már kis és középvállalatok számára is elérhető maga a szolgáltatás, mely segít az automatizálásban és jelentős terhet vesz le a vállalkozások válláról. Ráadásul mindezt elérhető áron biztosítja számukra.

A rövid összefoglalás után tekintsük át a további Ipar 4.0 megoldásokat. Előző cikkünkben a Big data és az Internet of Things fogalmait már meghatároztuk.

Folytassuk az I 4.0 technológiai megoldásainak felsorolását

3D nyomtatás

A 3D nyomtatásos eljárás az MIT (Massachusetts Institute of Technology) jóvoltából lett kifejlesztve. Ez kimondottan egy additív gyártási technológiának tekinthető, ugyanis olyan eljárásról beszélünk, mely során nem anyag elvételével, hanem annak hozzáadásával hozzuk létre az elképzelt geometriát. Ezáltal nem a hagyományos eljárást követjük. Eredetileg gyors prototípus gyártás miatt merült fel rá az igény, de ma már széles körben alkalmazzák. Többek között szerszámkészítésre és precíziós öntőformák előállítására is előszeretettel esik erre a technológiára a választás. Közkedvelt változatai az FDM ömledék rétegzéses és az Easyjet fotopolimerizáción alapuló megoldások használata.

Automated Guided Vehicle (AGV)

Az Automated Guided Vehicle (AGV) fogalma, az automata vezetett járműveket jelöli. Egész pontosan, itt elsősorban vezető nélküli szállítmányozási feladatokra gondolhatunk. Maga az AVG egy önvezérelt jármű, amely általában a talajra elhelyezett útvonalat követve közlekedik. Ilyen megoldással találkozhatunk példának okáért a Honvédkórház alagsorában is.

Létezik azonban többféle technológia megoldás is. Hiszen beszélhetünk optikai vagy mágneses úton vezetett AGV-ről. Általában az iparban szokták alkalmazni ezeket a megoldásokat, melynek köszönhetően lehetőség van arra, hogy a gyáron belül a logisztika optimalizálás megtörténjen és a hiányzó munkaerő pótlásra kerüljön.

Digitális ikerpár

2002-re tehető a digitális iker fogalmának megalkotása, ám a Dolgok Internetének (Internet of Things – IoT) segítségével lett megfelelő módon implementálható az ipar területén, mely költségkímélő módon történt meg.

A digitális ikerpár kifejezés egy virtuális modellre utal, mely kimondottan egy terméknek/szolgáltatásnak, vagy folyamatnak összekapcsolásával kapcsolat keletkezik a valós, fizikai és a virtuális világ között. Erre azért van szükség, mert maga a mesterséges intelligencia az interneten keresztül tudja többek között kifejteni hatását, miközben különféle információhoz jut. A digitális ikerpár segít abban, hogy monitorozni és elemezni lehessen a valós rendszereket. Ennek segítségével meg tudjuk előzni a problémákat, rövidíteni tudjuk a különféle felesleges leállásokat és a szimulációk pedig segítenek abban, hogy végbemenjenek fejlesztések, illetve a tervezési folyamat.

RFID – Rádiófrekvenciás azonosítás

A rádiófrekvenciás azonosítás (Radio Frequency IDentification) lényege, hogy rádióhullámokat használva automatikusan történik meg az azonosítás. Emellett ez az eljárás adatrögzítést is lehetővé tesz különféle mikro chipeknek köszönhetően. Maga az RFID chip egy apró tárgy és könnyedén beszerelhető és rögzíthető az azonosítani kívánt objektumba. Gyakorlatilag a korábbról ismert vonalkód szerepét tölti be, de több funkcionalitással rendelkezik.

Ez azt jelenti, hogy az RFID technológiát alkalmazó azonosítás során magának a chipnek az RFID olvasó közelében kell lennie, de az sem akadály, ha az olvasó és a tag között megtalálható fizikai objektum. Ráadásul nem csak azonosításra használható lehetőséget biztosít, hanem az adatokat is tárolja. Példának okáért koncertek, fesztiválok alkalmával gyors belépést biztosít a közönség részére, de okos zárak esetében is használják az NFC chip segítségével ezt az eljárást, melynek köszönhetően különleges kártya segítségével azonnal nyitható az ajtó és naplózásra kerül minden belépés, illetve belépési próbálkozás. Bizonyos RFID tagek képesek arra is, hogy memóriát tartalmazzanak. Ez azért előnyös, mert így nem kell az azonosítani kívánt objektumról egy adatbázisban tárolni az adatokat, hanem ezeket az adatokat a kívánt tárgyhoz vagy eszközhöz rögzítve is képesek vagyunk eltárolni.

Machine Vision

A vezérlési és szabályozási feladatok kapcsán Machine Vision (MV) problémákról beszélünk, míg az értelmezési feladatokat illetően a Computer Vision (CV) kifejezést használjuk.

Az MV problémakörébe tartozik a kiértékelés, mely közé sorolható példának okáét a minőség-ellenőrzés, gyógyszerminőség-ellenőrzése, hegesztési varrat minősítés, résméretek elkészítése. Az MV további kategóriájába tartozik a méretezés (kalibráció, tárgy modellezése, 3D rekonstrukció). További elemek még a pozícionálás (forgatás, futószalag vezérlése, robotika), és a különféle jelenség felismerése (anyaghibák felderítése, képi diagnosztika, betegség-felismerés, hőhidak felismerése), továbbá a képi kódolás (QR-kód, pozíciókódolás, vonalkód).

Kérje tőlünk az ingyenes konzultálás lehetőségét, hogy minél hamarabb segíthessünk megkönnyíteni a különféle munkafolyamatokat cégükben az automatizálásnak köszönhetően az Ipar 4.0 technológia segítségével.