Hogyan hoz az Ipar 4.0 valódi áttörést a kkv számára?

CallioVision > Blog  > Hogyan hoz az Ipar 4.0 valódi áttörést a kkv számára?
Ipari forradalmak illusztráció

Hogyan hoz az Ipar 4.0 valódi áttörést a kkv számára?

A technikai fejlődésnek köszönhetően ma már elmondható, hogy azok a cégek, melyek kimaradnak a fejlődésből, gyakorlatilag visszafelé fejlődnek amiatt, hogy a konkurencia körülöttük folyamatosan megújul. A piaci várakozásokat figyelembe véve ez a folyamat a következő öt évbe se lesz másképpen.

Az Ipar 4.0-ról néhány gondolat

De, mit is jelent pontosan az ipar 4.0? Ez a kifejezés tulajdonképpen egy újabb ipari forradalomra utal, mely lényege, hogy az eszközök egymással kommunikálnak, okos gyárat alkotva és kéz a kézben működik az információs technológia és automatizálás. Ezzel rengeteg időt spórolhatunk meg, továbbá emberi hiba és selejtes termék kiküszöbölésére van lehetőségünk. A különféle monoton munkák automatizálása pedig egy csapásra megtörténik.

Ma már a kkv számára is elérhető ez az újfajta, forradalmi technológia

Ez egy nagyon fontos szempont, hiszen ennek köszönhetően ugrásszerű fejlődésre van lehetőség. Maga a projektfolyamat egész pontosan a probléma megismerésével, leírásával kezdődik. Ezután az adatrögzítésre kerül sor és ezt követi az adatcímkézés. Ha ezzel is elkészültünk, akkor a fejlesztés, majd a demonstráció veszi kezdetét. Majd jöhet a tesztüzem és természetesen a support folyamatos biztosítása.

I 4.0 technológiák

Többféle technológiai megoldás áll rendelkezésünkre az Ipar 4.0 kapcsán, melyek lényegét összeírtuk, hogy pár perc alatt képbe kerülhessen.

Big data

A big data alatt a komplex technológiai környezetet értjük, mely magában foglalja a szoftvert, hardvert és a különféle hálózati modelleket egyaránt. Ezek lehetővé teszik olyan adatállományok feldolgozását, amelyek hatalmas méretűek és annyira komplexek, hogy maga a feldolgozásuk a meglévő eszközökkel óriási nehézségekbe ütközne.

Ezért maga a big data nagy mennyiségű és nagy sebességgel változó adatok feldolgozásáról szól. Alapfeltételei közé tartozik a megfelelő fizikai infrastruktúra, mely alatt a hardver támogatást értjük. Emellett fontos szempont a magas rendelkezésre állás is. Követelmény ezen túl a pontos skálázhatóság is, mert a folyamat egyik meghatározó tulajdonsága a hatalmas és folyamatosan bővülő adatállomány. Emiatt az üzemeltető folyamatosan kihívások elé kerül és biztosítania kell a redundáns és rugalmas rendszer működését.

Internet of Things

Az IoT eszközöket (Internet of Things), úgy lehetne lefordítani, hogy a „dolgok internete”. Ez egyébként az informatikán belül egy nagyon gyorsan fejlődő és kiemelt terület. A célkitűzés között az szerepel, hogy a lehető legtöbb eszközt összekapcsolják egymással, melyek természetesen képesek egymás között kommunikálni. A különféle feladatokat így el tudják végezni és közben különféle adatokat is szolgáltatnak az interneten keresztül. Erre nagyon jó hétköznapi példa, ha az okos telefonunkra, kocsinkra, háztartási eszközeinkre gondolunk, de ipari szinten a gyárban működő gépeket értjük alatta. Ebben a folyamatban különféle felügyeleti rendszerek is részt vesznek. Lényeges szempont a valós idejű információk, statisztikák megléte a munkafolyamatok során, melyek vizualizálásra kerülnek, így teljes mértékben áttekinthetőek.

A további technológiai eljárások bemutatását a következő cikkünkben folytatjuk.

Ha Önnek is fontos, hogy igazi áttörést hozhasson el az automatizáció és a mesterséges intelligencia, akkor keressen minket, hogy díjmentes konzultációban részesíthessük!