Hogyan változtatják meg a drónok a világot?

CallioVision > Blog  > Hogyan változtatják meg a drónok a világot?
Az égbolt digitalizálása: Hogyan változtatják meg a drónok a világot?

Hogyan változtatják meg a drónok a világot?

Cégünk hatalmas potenciált lát a drónok által rögzített képi adatok feldolgozásában. A technológia fejlődésének eredményeként lehetőség nyílt arra, hogy olyan helyekről rögzítsünk adatokat, amelyekről eddig szinte lehetetlen volt. Ráadásul költséghatékonyan tehetjük mindezt.

Az adatrögzítésen kívül számos területen használnak drónokat, azonban mi azokat a szegmenseket vesszük sorra, ahol ezeket képrögzítési célokra vetik be, késöbbi vagy valós idejű képelemzésért.

Vegyük sorra milyen területeken nyitott lehetőségeket az a tény, hogy kamerákat, LIDARokat és egyéb szenzorokat juttathatunk a levegőbe.

Filmkészítés és fotózás

Már Magyarországon is több cég kínál drónos filmkészítést és fotózást. Ezt a magánszemélyek által is végezhető felhasználást is próbálják kiszolgálni a drón gyártók. Egyre jobb minőségű kamerákat és egyre könnyebben használható drónokat fejlesztenek, melyek irányításához egyre kevesebb tudás és ügyesség kell, így az átlag felhasználó is kipróbálhatja magát drón fotósként.

Precíziós gazdálkodás

Precíziós gazdálkodás, avagy szenzoros növényfelmérés drónnal

A mezőgazdaságban is igaz, hogy a drónok több területen is megjelenhetnek, akár a logisztika, vagy egyes műveletek teljesen automatizált ellátása, például a permetezés, amire önvezérelt és teljesen kontrollált megoldást kínálnak ma már a drónok.

Ami számunkra a legfontosabb azok a monitoring feladatok. Ilyen ellenőrzések alkalmával mérik fel a vadkárokat, vagy éppen a növények egészségi állapotát, erre specializált kamerákkal (Multispektrális kamera). Előjöhetnek olyan problémák is, mint a tőszámlálás, egy-egy szegmentációs vagy detekciós feladat. A növények bizonyos részeinek azonosítása, számlálása, lokalizálása.

A drónok fejlődésével a szoftveripar is felfigyelt erre a területe, így rengeteg célszoftver érhető el már ezekre a feladatokra. Ennek ellenére az egyedi igények még nincsenek lefedve, erről már írtunk korábbi cikkünkben, hogy az egyedi igényekre, miért nincs hatékony megoldás a piacon.

Földmérés és terület felmérés

A 3D rekonstrukció és a precíziós GPS segítségével lehetőség adódik arra, hogy földmérési munkákat végezzünk. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy berepüljük a területet, és szoftveresen megalkossuk a rögzített képekből a földfelszín precíz, háromdimenziós modelljét. Ez is egy olyan terület, ahol egy meglevő képfeldolgozási probléma és a drónok adta szabadság ötvözetéből, egy új felhasználási lehetőség született.

Nagy magasságú felügyelet és vizsgálat

Szélturbina lapát vizsgálat drónnal

Ember által nehezen megközelíthető helyeken, vagy veszélyes körülmények között végzett diagnosztikai vizsgálatok tartoznak ebbe a csoportba. Mivel a nagyobb magasságokban végzett adatfelvétel nem jelent problémát a drónoknak, így a lehetőség adott arra, hogy ilyen körülmények között gyűjtött adatokat, utólag elemezzünk. Ezek lehetnek a teljesség igénye nélkül: szerkezeti vizsgálatok (híd elemek, felüljárók, stb.), magasfeszültségű kábelek és pilonok ellenőrzése, szélturbinák szárny lapátjainak vizsgálata.

Rendvédelmi feladatok

A drónok az  állami feladatok ellátásában is kiveszik a részüket, számos feladat elvégzésében segítik az emberek munkáját. Ilyen feladatok például a katasztrófavédelmi, bűnmegelőzési, határrendészeti területeken jelentkeznek.

A határőrzés esetében kézenfekvő, mivel nagy területeket lehet lefedni, ráadásul a hőkamerák észlelik a határátlépőket. Költséghatékony, hiszen ellentétben a térfigyelő kamerákkal, amelyek csak egy bizonyos területet fednek le, a drónok és a quadrocopterek képesek megközelíteni vagy akár követni is a gyanús célpontot. Így lényegesen kevesebb drónnal fedhető le ugyanakkora terület.

Vagy gondolhatunk például az elmúlt időkben, egyre nagyobb médiavisszhangot kapott vezetés közbeni biztonsági öv használat, és mobiltelefon használat ellenőrzésére, melyre a rendőrség nem ritkán drónokat vet be. De a tűzoltók munkáját is segíthetik a drónok, amikor nagy kiterjedésű tűzeseteket kell feltérképezni.

Drónos hőkamerás adatrögzítés

Speciális szenzoros felmérés

Különféle szenzorok adatait is rögzítheti a drón. Így lehetőség nyílik pontos 3D feltérképezésre lidar használatával, amely segítséget jelenthet például a vasúti hálózat állapotának felmérésében (sín geometria, belógó vegetáció vizsgálat) vagy hőkamerás napelem vizsgálatokra.

Új kutatási területek nyit meg a dróntechnológia

A drónok az időjárás kutatásban is nagy jelentőséggel bírnak, és Kínában már sikeresen alkalmazzák őket a levegő szennyezőanyag-tartalmának csökkentésére. A drónok speciális érzékelőkkel vannak felszerelve, és nem csak a szokásos értékeket (hőmérséklet, páratartalom, …), hanem a szennyező anyagok koncentrációját is mérik. Ezután beépített fúvókákon keresztül egy keveréket permeteznek a levegőbe, amely lefagyasztja a mérgező anyagokat, így azok a földre esnek.

Jól látható, hogy a drónok és a mesterséges intelligencia alapú képfeldolgozás házasításából, már most rengeteg alkalmazási területen kezd elterjedni ez a technológia. Következő cikkünkbe szeretnénk bemutatni, hogy mi milyen problémára használtuk először a drónokban rejlő lehetőségeket. Gépjármű forgalomszámláló eljárásunkat emeltük fel a föld felszínéről a levegőbe.

Amennyiben olyan egyedi problémája van, amelyre nem talált eddig hatékony megoldást, keressen minket bizalommal!