A mesterséges intelligencia hátrányai

CallioVision > Blog  > A mesterséges intelligencia hátrányai
aggály mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia hátrányai

A M.I. használata és alkalmazási területeit illetően fontos, hogy a legutóbbi cikkünkben összeszedett mesterséges intelligencia által elérhet előnyök mellett, a negatív hatásokról is beszámoljunk. A mesterséges intelligencia alapú programok lényege, hogy a különféle kognitív funkciók megismétlését veszik alapul. A behaviorista pszichológiai irányzat is többek között az input és output viszonyát tárgyalja és ez alapján igyekszik adott helyzetre, kiszámolni és értelmezni az egyén különféle reakcióit. Azonban az MI-nak nincs sem alapelve, sem tapasztalata és ezek további hátrányokat szülhetnek, jóllehet a mesterséges intelligencia szoftver lényege, hogy tanuló szakasznak köszönhetően személyre szabott megoldással rukkoljon elő.

Milyen területeken maradnak alul a mesterséges intelligencia

Az olyan jellegű problémákat, melyek hirtelen és váratlanul bukkannak elő, gondot okozhat a mesterséges intelligenciának, hiszen a rendszer a múlt információt felhasználva reagál csupán analitikusan a helyzetre, egyfajta logikát követve. Ezáltal nem tud spontán, tudatos, találékony lenni.

Ragaszkodik a múlt elképzeléseihez és tapasztalataihoz. Így azt is mondhatjuk, hogy nem képes arra, hogy a komfort zónából kijöjjön. Az ember azonban, ha erre rá van kényszerülve, akkor képes a változásra, melyet az evolúciós fejlődés is megfelelően példáz számunkra. Ez továbbá abban is megmutatkozik, hogy a filozófia tudománya kívül esik a mesterséges intelligencián. Ez sem véletlen csupán.

Emellett a mesterséges intelligencia nélkülözi az etikát, hiszen maga az erkölcs, igazság és moralitás kérdése összetett dolognak minősül és szintén a filozófia irányába mutat. A jogszolgáltatás kérdése is komoly kérdéseket vet fel, habár az egzakt jogszabályok magukért beszélnek és azt bizonyos logikával többféle módon is lehet értelmezni – talán emiatt is fordul elő, hogy egy elvesztett pert, újra tárgyalnak és következő alkalommal megnyerik azt. Ráadásul a precedens jog gyakorlása ma már úgy tűnik nemcsak Amerikában bukkan fel, hanem hazánkban is elkezdett tért hódítani, mely korábbi esetekből kiindulva hoz döntést és nem a jogszabályokat tekinti egyedüli forrásnak.

A filozófia tudománya kívül esik a M.I. területén

Életünkre gyakorolt hatása

Naponta több órát töltünk a desktopot és okostelefonunkat bámulva és sok esetben ezektől az eszközöktől várjuk a megoldást. Gyakran egy virtuális világba menekülünk a valódi élet és problémák elől. Nem véletlen, hogy már évekkel ezelőtt bekerült a pszichológiai problémák közé az okostelefon függőség és az internet függés a BNO könyvbe. A különféle számítógépes játékok vonatkozásában pedig ma már az figyelhető meg, hogy nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is sokszor rabul ejt a modern technológia.

Mivel a gépi tudás mindig rendelkezésre áll, könnyen előfordulhat, hogy idővel leszokunk a gondolkodásról és a gépek fogják ezt helyettünk megtenni. Akár ezen a téren is kialakulhat komoly függőségünk. Emellett a társadalmi interakciók is könnyen lecsökkennek majd. Ez pedig az érzelmi intelligencia rovására mehet.

Ha kevesebb munkahely lesz a robotikának köszönhetően, akkor ez azt jelenti egész pontosan, hogy a jelenlegi munkakörök 95%-át érinteni fogja a gépesítés. Ebből következik, hogy a hatása ennek nem lesz egyenletesnek mondható a különféle iparágakban. Ugyanis a mezőgazdaság, gyártás tekintetében több munkaerőt fog helyettesíteni az egészségüggyel szemben. Előbbiekbe ugyanis sokkal könnyebb és eredményesebb a gépesítés.

Digitális függőség, naponta több órát töltünk a desktopot és okos telefonunkat bámulva

Használjuk az M.I. adata hatalmas lehetőséget

Összefoglalás gyanánt elmondható, hogy nyilván vannak negatív és pozitív hatásai a mesterséges intelligenciának, mely általában mint jelenségről elmondható. Azonban nagyon óvatosnak kell lennünk, hogy elkerülhessük a különféle visszaéléseket és esetleges katasztrófákat. Ha megfelelő módon járunk el, akkor a hátrányból is lehet előnyt kovácsolni és folyamatosan tovább fejleszthető minden.

Egyértelmű, hogy számtalan előnye van a mesterséges intelligenciának, hiszen kiszámítható produktivitást és költségcsökkentést eredményez, mely a cég növekedését hozza magával. Ehhez azonban nagyon precíz elemzésekre és tesztelésre van szükség.

Ha felmerültek Önben kérdések és szeretné Ön is a mesterséges intelligencia előnyit élvezni, akkor kérjen tőlünk ingyenes konzultációt!