A mesterséges intelligencia előnyei

CallioVision > Blog  > A mesterséges intelligencia előnyei
Mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia előnyei

A mai korban a mesterséges intelligencia stratégia megalkotása elengedhetetlen, ha komolyabb folyamatok elvégzését hibaszázalék nélkül szeretnénk professzionális módon elvégezni. Mit is jelent a mesterséges intelligencia ebben a cikkünkben írtunk részletesebben, most a gépi (M.I.) és emberi munkavégzés közti különbséget vizsgáljuk meg ebben a cikkben, mégpedig az automatizálás előnyeit figyelembe véve.

A mesterséges intelligencia (M.I.) legfontosabb előnyei

Olyan munkafolyamatokban, ami nem igényel nagy kreativitást ráadásul ismétlődő és monoton, a gépek hatékonyabb munkaerőnek számítanak. Gondoljunk például az autógyártás folyamatában bevezetett tömeggyártásra. A XX. század elején elkezdődtek a gyártási folyamatok szétválasztása és szabványosítása. Illetve megjelenik a gyártósor, ami már gépi erővel támogatott.

Fokozatosan vette át az egyes munkafázisokat a gép az embertől. Mára eljutottunk oda, hogy a teljes gyártási folyamatban jelen vannak a gépek. Az tervezés alatt használt szimulációs eljárásoktól, az összeszerelés alatt használt robotoktól, a logisztikai problémák optimalizálásáig.

Autóipari gyártósori robotok

Széleskörű használhatóság

Olyan helyen is képesek információt gyűjteni, ahol az embereknek nagyon körülményes volna mindez. Minden olyan folyamatba, ahol a körülmény ellehetetleníti az emberi munkát megjelenhet a géppel történű munkavégzés. A robotokat nem véletlenül vetik be olyan terepen is, ahol a nukleáris sugárzás miatt az embereknek erre nem volna lehetőségük.

Kimagasló precizitás

Az emberi hibák teljes mértékben kiküszöbölésre kerülnek, hiszen nem keletkezik stressz, kimerültség és az idősödés következtében jelentkező problémák sem ütik fel a fejüket. A döntéshozás szempontjából továbbá a félelem nem jó tanácsadó, például egy süllyedő utasszállító hajó esetén. Végzetes döntéseket hozhatunk ilyen helyzetben, hasonlóan ahhoz, ha éppen túl sok alkoholt fogyasztottunk el, mely megváltoztatja a tudatállapotunkat.

Ezen kívül az algoritmusok monotonitás tűrése végtelen, a rájuk szabott feladatot minden időpillanatban ugyan olyan precizitással végzik. Ezáltal is nő a kiszámíthatóság a folyamatainkban, ami elősegíti azok átláthatóságát.

Gyorsaság

Egy-egy asztali számítógém ma már másodpercenként akár pár trillió számítást tud elvégezni másodpercenként. A neurális hálózatok gyorsítására szolgáló cél hardverek pedig ennek akár a harmincszorosát is képesek elvégezni. Mivel a mesterséges intelligencia folyamatosan jelenik meg a mindennapi életünkbe, várhatóan további gyorsulás fog bekövetkezni és az ilyen cél hardverek ára is csökkeni fog.

Neurális hálózati gyorsító chip (AI accelerator, NPU - Neural Processing Unit)

Az adatközpontokba és szerverekbe használható gyorsítókon felül, természetesen a kisebb beágyazott környezetbe használható A.I. gyorsító technológiák is kezdenek megjelenni, így akár kisebb rendszereket is felruházhatunk a mesterséges intelligencia által nyújtott lehetőségekkel.

Elég könnyű belátni, hogy akár egy összetettebb számítási feladatot, mint amilyen egy neurális hálózat kiértékelése elég gyorsan végezhetőek el ekkora számítási kapacitáson. Nem véltlen, hogy olyan környezetekbe is megjelent ez a technológia, ahol a másodperc tört része alatt kell dönteni, ilyen terület például az önvezető autózás.

Összefoglalva

A mesterséges intelligencia kiválóan alkalmas arra, hogy kiegészítsük az emberi munkát. Mind sebességben, mind minőségben képes felülmúlni az emberi tevékenységet monoton feladatok tekintetébe. Jóval hatékonyabb lehet a modellezésben és előrejelzésben is. Sokkal hamarabb hoz felelősségteljes döntéseket, melyekkel napokat, heteket lehet megspórolni.

Nagyobb termelésre lehet számítani, ha kiiktatjuk a különféle hibákat a munkafolyamatok során. Az algoritmusok, érzelmi hatástól teljesen függetlenül csak az előzőleg összegyűjtött információk alapján hoznak döntést.