A drónok és a dróntechnológia jelene

CallioVision > Blog  > A drónok és a dróntechnológia jelene
A drónok és a dróntechnológia napjainkban

A drónok és a dróntechnológia jelene

Az első és legfontosabb teendőnk, hogy tisztázzuk mik is azok a drónok. Legegyszerűbb megfogalmazásuk a pilótanélküli, távírányított légijármű. Az elmúlt évszázadban már aktívan fejlesztettek távvezérelt vagy autonóm repülőket, leginkább a hadiipar megrendelésére. Világszerte jelenleg több ipari területen is folyik tesztelés és fejlesztés a drónok legszélesebbkörű felhasználásáért.

Az átlagfelhasználó szórakoztatását és egyéb igényeit, azonban csak az elmúlt 15-20 évben kezdték el megcélozni a tömegtermelésben gyártott drónokkal. Ezek tipikusan többrotoros gépek, amelyeknek az irányítását nagymértékben segítették intelligens funkciókkal. Nézzük meg, hova jutott el a drónozás mára.

Drónozás jelene – Milyen funkcióktól lesz egy halandó emberből drón pilóta

Repülést támogató szenzorok

Több olyan fejlesztés jelent meg ezalatt az idő alatt, amivel mára eljutottunk oda, hogy egyes drónok irányítása, már nem igényel széleskörű szakmai háttérismeretet. Olyan funkciók kerültek be a drónokba, mint például a pozíció- és az orientáció tartás. Ezekhez a funkciókhoz szenzorokat és kellő számítási kapacitást tettek a drónokba. Ilyen szenzorok a GPS és a magasságmérő barométer, amely a pozíció tartásban segíti a felhasználót, illetve a gyorsulásmérő és iránytű szenzor, ami a pontos orientációban tartja drónunkat. Ezen szenzorok segítségével kivitelezhető, hogy ha a pilóta semmit nem is csinál, akkor is néhány tized méteres pontossággal, folyamatosan, egyhelyben lebegjen a drónja.

Alsó közelségérzékelő szenzorok egy DJI Mavic 2 Pro drónon

Ütközés érzékelés (közelségérzékelés)

Manapság már nem ritkák azok a drónok sem, amelyeken körkörös ütközés érzékelő van. Ezt úgy kell elképzelni, mint a személyautókon megtalálható ütközés érzékelőket, aminek tipikus megjelenése a tolatóradar, ami a távolság függvényében, egyre nagyobb frekvencián sípol, csipog. Habár a technológia nem pont ugyanaz, mert főleg lézeres távolságmérő és optikai szenzorokat használnak, de a hatás ugyanaz. A körkörös ütközés védelemnek eredményeképpen, drónunkal, a tipikus felhasználás mellett, a szabályozásokat és ajánlásokat követve, nem tudunk végzetes hibákat elkövetni.

Intelligens funkciók

Ide tartozik az objektum kikerülés, melyeket szintén ugyanúgy kell elképzelni, mint a személygépkocsikban megtalálható asszisztenseket, vagy parkolást támogató rendszereket. Ezenfelül több olyan biztonsági ellenőrzés van beépítve, melyek szintén az emberi hibák kizárásárát célozzák. A folyamatos önellenőrzés futásnak köszönhetően, bármilyen szélsőséges körülményről, például a nagymértékben megnőtt szélerősségről, amely a biztonságos repülést már nem teszi lehetővé, a rendszer azonnal értesítést küld a pilótának. Akár arra is felhívja figyelmünket még felszállás előtt, ha az akkumulátor nincs helyesen rögzítve.

Ezenkívül folyamatosan frissülő geolokációs adatbázissal vannak ellátva a drónok, így olyan területeken, ahol tiltott a drónhasználat vagy fel se engednek szállni, vagy emberi jóváhagyás után engedik csak drónunkat repülni.

Drón sikertelen objektum kikerülés után

Jogi háttér

A drónok terjedésével a szabályozásuk is szükségessé vált. Tehát nem csak a technológia akar megvédeni, de a szabályozások is arra törekednek, hogy biztonságosan lehessen ezeket a drónokat reptetni. Több kategóriába vannak sorolva a drónok és a környezetek, így garantálható, hogy a megadott feladathoz és ahhoz a képességű drónhoz megfelelő pilóta is társuljon.

Magyarországon dróntörvény önmagában nem létezik, a drónozással kapcsolatos alapfogalmakat és alapszabályokat a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény tartalmazza. A legújabb változások 2021.02.10-óta vannak érvényben. Itt olvashatunk a Magyarországon érvényben lévő, drónokra és azok használatára vonatkozó szabályozásról.

Drónozás jövője

Drónos csomagszállítás a nem túl távoli jövőbe

Jelenleg több tízmilliárd dollárosra mérik a kereskedelmi célú drón eladások piacát, becslések szerint, ez pár év alatt háromszorosára fog nőni. A hosszabb távú előrejelzések alapján nagyságrendileg huszonötszörös növekedés után fog vissza lassulni a piac. Több óriásvállalat látta meg az ebben rejlő potenciált. A lehetőségek végtelenek, gyakorlatilag a drónos csomagküldéstől, a mezőgazdasági feladatokon át, az ipari felhasználásig.

Cikksorozatunk a drónok felhasználási területeivel itt folytatódik.