Új betűtípus, új felosztás vagyis jön az új rendszám

CallioVision > Blog  > Új betűtípus, új felosztás vagyis jön az új rendszám
Új betűtípus, új felosztás azaz itt az új magyar rendszám

Új betűtípus, új felosztás vagyis jön az új rendszám

Lesznek esztétikai változások is, de a legjelentősebb újdonság, hogy a 2 betű-2 betű-3 szám-féle felosztás váltja majd a jelenlegi 3 betű-3 szám-féle rendszámokat. Valahogy így (kép forrása:  Magyar Közlöny • 2021. évi 100. szám):

Jön az új rendszám: 2 betű-2 betű-3 szám

A 2022. július 1-jétől kiadható rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. Ékezetes magánhangzók vagy a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel. (forrás: portfolio.hu)

Fontos megemlíteni, hogy az átállás felmenő rendszerben történik meg, az új formátumú táblákat az újonnan forgalomba helyezett járművek kapják meg jövő nyártól. A jelenleg forgalomban lévő rendszámtáblák a továbbiakban is használhatóak lesznek.

Mert mindig vannak kivételek

A jelenlegi kiosztásnál, az N betűvel kezdődő rendszámokat, nem az O betűsek folytatták, mint ahogy azt várhattuk volna, hanem a P-re ugrottak. Az indoklás szerint, az O Q 0 karaktereket még a szupertraffipaxok sem olvassák megbízhatóan, ezért bizonyos kombinációkat eddig nem adtak ki.

Azonban az új betütípusoknak köszönhetően a jövő év nyarától használhatóak lesznek, a fentebb említett karakterek vagyis (I, O, Q, 0). A változások miatt az új karakterek betűi sokkal inkább egyediek, így könnyítve meg a gépi látás általi feldoldozásukat.

Új betűtípus lesz az új Magyar rendszámokon

Az új rendszámokról megjelent képeken (kép forrása:  Magyar Közlöny • 2021. évi 100. szám), már a németországban használathoz nagyon hasonló betűkészletet jelent meg. Ennek különlegessége, hogy direkt az OCR algoritmusok hatékonyságának elősegítése érdekében vezették be. Így azok a megoldások amik támogatták a nemzetközi rendszámokat kisebb változást fog jelenteni, így például számunkra sem fog az új betűtípusú rendszámok feldolgozása fejtörést okozni.

Hogyan hat ez a rendszámleolvasó szoftverek piacára?

Vannak olyan megoldások a piacon, amikre az új felosztásnak várhatóan komoly hatása lesz, amelyet még nem mesterséges intelligenciára építettek. Ezeknek a rendszereknek a pontosságát vélhetően a címer megjelenése, illetve a formátum változás, nagymértékben fogja befolyásolni.

Továbbá a karakterkészlet is változik – ahogy az előzetesen megjelent demonstrációs képeken látjuk – ez a két hatás együttesen biztosan azt fogja maga után vonni, hogy azok a rendszerek, amik nem kellően általánosak, azokat vagy fejleszteni kell, vagy egyszerűen ki fognak szorulni a piacról.

Ezek az elavult technológiák eddig is küzdöttek problémákkal, gondoljunk csak a zöld rendszám megjelenésére, vagy a kerékpárszállító kiegészítő rendszámra, amely esetén a háttér sötétebb mint a betűk.