Miben lehet segítségünkre a rendszámfelismerés?

CallioVision > Blog  > Miben lehet segítségünkre a rendszámfelismerés?
Rendszámfelismerés

Miben lehet segítségünkre a rendszámfelismerés?

A mai felgyorsult világban szükség van arra, hogy a monoton, gépek által is elvégezhető feladatokat automatizáljuk és gépekkel végezzük el. Ezáltal a kreatív, változatos munka megmarad számunkra, miközben a hibalehetőségeket és különféle költségeket is lecsökkentjük.

Ilyen monoton munka például a parkoló helyek foglaltságának számolása, vagy éppen az érkező gépjárművek azonosítása, és a sorompó felnyitása a jogosultság és egyéb feltételek ellenőrzése után.

Hogyan történhet a járművek detektálása?

A behajtási zónát figyelhetjük különböző módókon, lehet dedikált szenzoros megoldás, mint például ultrahangos távolságszenzor (ez a személygépkocsi tolatóradarjaiból lehet ismerős), vagy infrakapu, de akár használhatunk hurok detektort is. Ezek az eljárások különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, eltérő a késleltetésük, a kiépítésének költsége. Illetve, hogy a rendszer mennyire érzékeny a környezeti behatásokra és rongálási kísérletekre.

Extra szenzor kiépítése nélkül is üzemeltethető a rendszámleolvasás. Ilyenkor magából a kamera képből kerül meghatározásra, hogy a detektálási zónában jármű található. Ezt az eljárást csak olyan helyekre javasoljuk, ahol egyéb szenzor kiépítése nem lehetséges, hiszen a folyamatos képfeldolgozás nem a költséghatékony kezelése ennek a problémának.

Hogyan történik a rendszámfelismerés?

Rendszám felismerés (licence plate recognition, LPR) már meglehetősen régi technológia több évtizedes múlttal, ellenben a mélytanulásnak köszönhetően kimagasló pontosság vált elérhetővé az elmúlt években. Így egyre kevesebbszer okoz problémát az, hogy nem sikerül leolvasni az adott rendszámfelületről a karaktereket, melyet a szélsőséges időjárás és a nem szabályosan rögzített rendszámok is előidézhettek. Az általunk kifejlesztett rendszer képes egész Európa területén megtalálható rendszámtáblák között eligazodni. Teljes mértékben személyre szabva, speciális helyszíneken is tudjuk biztosítani a szolgáltatást.

Erre az eljárásra egyre nagyobb igény van, hiszen a világon több, mint fél milliárd gépjármű van. Az általunk alkalmazott neurális hálózatnak köszönhetően úgynevezett end-to-end karakterleolvasás történik, azaz egy lépésben kerül detektálásra a rendszámtábla és leolvasásra a rajta levő karaktersorozat. Így nem használunk külön detekciós megoldásokat, képjavító eljárásokat, majd specializált OCR algoritmusokat. Ezért tudtuk minimalizálni azoknak a paramétereknek a számát melyeket kézzel kell hangolni a tökéletes működéshez.

Sorompó

Mi az erősségünk?

A neurális hálózat miatt nekünk nincs is szükségünk speciális rendszám leolvasó kamerára. Mivel a mély tanulásra építünk sokkal kevesebb elvárásunk van a bemeneti képminőséggel szemben. Azaz nem igazán vagyunk érzékenyek arra milyen kamera képet kapunk, honnan jön a megvilágítás, sokkal szabadabb a kamara elhelyezés esetünkben. Egy 5 évnél újabb tetszőleges biztonsági kamerának a képét eredményesen fel tudjuk dolgozni és ilyen esetben is magas pontosságot vállalunk.

Az alkalmazott technológiának hála különböző rendszám típusokat úgy támogatjuk, hogy közben nem esik le a hatékonyságunk, és az egyes rendszám típusokra nem kell külön paraméterezés. Több rendszám leolvasó rendszer képes arra, hogy tetszőleges formátumot leolvasson. Ennek ellenére, ha mindet bekapcsoljuk egyszerre, akkor megnő a hibázási ráta. Például a finn rendszámokon az „1” karakter teljes mértékben megegyezik a magyar rendszámokon használt nagy „I” betűvel.

Az a rendszer amelyik ezt mintaillesztéssel próbálja javítani, el fog bizonytalanodni. Ezzel ellentétben a mi eljárásunk erre érzéketlen, mert a mély tanulás során annyi extra adatból hozza meg döntését, amit egy szabály rendszerű leírással nem is lenne átlátható. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően eljárásunkat kifejezetten ajánljuk logisztikai központoknak, mivel sok eltérő rendszám megjelenésére kell készülni.

Rendszámfelismerő szoftverrendszer

A rendszámfelismerő eljárásunkat úgy alakítottuk ki, hogy további hardver és szoftver komponensekkel lehessen bővíteni. Alapértelmezetten saját webes felülete van, ahol a valós idejű működés felügyelhető.

Mi abban látjuk a magas hozzáadott értéket, ha a rendszám felismerésünkkel kapcsolódhatunk már meglévő facility management alkalmazásokhoz, ezáltal maximalizálva az elérhető funkciók tárházát. Ezért egyedi fejlesztéssel tetszőleges további hardver elemeket tudunk illeszteni. Illetve külső szoftver komponensekhez tudunk kapcsolódni. Ilyen egyedi fejlesztések keretében integráltunk már tálcás járműliftet, folyamatvisszajelző ledpaneleket, fizető automatákat.

Keressen minket, ha érdeklődik a rendszer iránt, hogy díjmentes konzultációt vehessen igénybe!